Svar på en kommentar

En kommentar jag fick under mitt acne-inlägg:
"Utsöndringen av talg styrs visserligen i första hand av våra hormoner men anledningen till att detta resulterar i finnar ligger i vad vi äter. De bakterier som bildas då vi får finnar lever i huvudsak på socker vilket innebär att mer socker(och livsmedel som bryts ned till socker, alltså kolhydrater) ger en gynnsam miljö för dessa bakterier. Tar vi bort sockret kan bakterierna inte utvecklas och talgproduktionen, stor eller liten, resulterar inte i lika stor grad/eller alls i utbrott av finnar. Det här är fakta, kuriosa är att jag personligen blev av med min akne genom att utesluta socker och kolhydratrika livsmedel. Det här verkar vara ett stort problem för dig så det kanske är värt att testa? Ett plus i kanten är att det där att man behöver kolhydrater för att träna bara är skitsnack, faktum är att det går hundra gånger bättre utan. Ett tips bara."
 
Svar:
Tack för tipset!! Jag vet att en del acne har med kosten att göra och att socker är en stor bov i dramat. Men i mitt fall är det inte kosten som måste ändras för att jag ska bli av med mina finnar. Sen är inte jag en person med överdrivet intag av socker. Jag äter bra och varierande kost men unnar mig självklart sötsaker ibland. Mitt problem är att mina talgkötlar är inflammerade, det är som att någon sitter och retar körtlarna så att dem producerar talget. Som att dem hakat upp sig liksom! Det min medicin gör nu är att ta bort inflammationerna i talgkörtlarna. 
Vad skönt att höra att du hittade din grej mot din acne, vi alla är ju olika och alla svarar på olika sorters "behandlingar". Jag har varit på hudkliniken ett antal gånger och dem har aldrig sagt något om att mina finnar har med min kost att göra. Självklart skulle det vara värt att prova men jag klarar mig inte utan kolhydraterna!!
 
Vart har du hört eller lärt dig att man inte behöver kolhydrater för att träna?! Jag vet inte vilken typ av sorts träning du utövar men ska man träna hårt måste kroppen ha bränsle.. Precis som bilen går på bensin. Självklart är vi alla olika här med och kanske behöver mer eller mindre för att orka ta ut sig till sitt max! Men jag vet att vid konditionsträning så är det första som kroppen måste ha är kolhydrater för att orka, det är även kolhydraterna som bränns först. Vid styrketräning måste vi ha kolhydrater för att orka maxa våra muskler och det viktigaste är efter då vi brytit ner våra muskler totalt. Kolhydraterna ger dem energi att byggas upp igen. 
 
Jag har faktiskt erfarenhet av detta då jag började styrketräna med enbart en bra kost. Men när jag sen började lyfta vikter rasade blodtrycket och jag höll på att svimma. Det var såhär alltid och det var aldrig kul att aldrig få ta ut sig till max och många gånger gå hem för att man var så yrslig. Jag pratade med en väldigt erfaren person inom träning och en PT och båda menade på att kolhydraterna är livsviktiga vid träning. Jag fick order av att ta tillskott av snabba kolhydrater både innan och efter i träning (man blandar dem i vatten).. Efter att jag började med det så har jag aldrig fått blodtrycksfall och jag orkar hur mycket som helst. Men som sagt är vi alla olika och för mig är kolhydraterna jätteviktiga! Jag läser även till sjuksköterska och inom anatomin & fysiologin får vi lära oss hur viktiga alla näringsämnena är för att kroppen ska fungera. De som exempel går på LCHF utsätter sin kropp för katabolt tillstånd (när det gäller naturlig uppbyggnad av människokroppen) sen tror sig många att de mår bättre av att äta det, men ser inte vad som händer på insidan av kroppen. Men jag tycker inte man ska utesluta någonting utan istället äta allt men i rätt mängder och vid rätt tillfällen.
 
(katabolttillstånd är: brist på tillräcklig näring, kroppen börjar att bränna sin egen muskelvävnad för energi, och börjar lagra energi i fettvävnaden eftersom det har gått in i svältläge.)
 
Men det är roligt att höra hur andra tränar och hur kosten hålls. Jag menar kan du träna hårt utan kolhydrater och får fin hy på köpet så är ju det rena drömmen! :)

Kommentarer
Postat av: Sofia

Självklart behöver kroppen energi för att träna och utesliter man kolhydrater måste man lägga till något annat, i mitt fall la jag till energi från fett. För mig funkar det som sagt utmärkt men jag tränar ju å andra sidan inte på elitnivå. Andra som tränar på elitnivå som Björn Ferry och Heidi Andersson är i så fall bättre exempel. Det kommer även fler och fler studier på ketogen kost(alltså kost där kolhydrater har uteslutits och kroppen istället förbränner fett), som den nedan där man har undersökt elitgymnaster som har fått äta denna typ av kost och där man såg att prestationsförmågan inte förändrades:

http://www.jissn.com/content/9/1/34/abstract

Jag tycker även att det låter otroligt att kroppen skulle utsättas för katabolt tillstånd av Lchf eller liknande kosthållningar, möjligen om man skulle missa att tillföra energi i form av fett och istället bara ta bort kolhydraterna, eller i den övergångsperiod som infaller veckorna strax efter att man har gjort omställningen. Jag har personligen ätit ketogen kost i över tre år och mår fortfarande toppen, mår faktiskt hundra gånger bättre än då jag åt "vanligt och varierat". Självklart är detta i sig ingen garanti för att min kropp mår bra på insidan men det är en väldigt bra indikation. En bättre garanti är att jag vid de undersökningar jag har varit på hos läkare har fått veta att jag har utmärkta blodvärden, kolesterolfördelning, etc.

Sen är jag inte förvånad över att läkare inte har sagt att din acne skulle ha något med kosten att göra. Läkare läser vanligtvis 4 dagar näringslära under hela sin utbildning(att jämföra med exv. veterinärer som läser ca. 4 månader) och det vore inte lämpligt att någon med så lite utbildning i ämnet ifråga gav sig på gissningar om kostens betydelse för olika tillstånd. Det är synd men läkare är i regel främst inriktade på medicinering.

Det här med kosten är idag ett omdebatterat ämne men om man tänker på att vi inte har ätit som vi äter idag i mer än som högst räknat några tusen år och att vad vi åt de miljoner åren innan detta mer liknade ketogen kost så tycker jag inte att det borde vara så kontroversiellt.

Du talar förresten om inflammationer, det är många idag som lider av inflammationer idag i olika delar av kroppen till följd av ett för högt intag av den inflammatoriska fettsyran Omega6 i förhållande till den antiinflammatoriska Omega3. Omega6 finns i hög grad i exv. vegetabiliska oljor(mest i solrosolja) och olika spannmålsprodukter vilket är två välanvända ingredienser i den mat många äter idag.

Men det är fantastiskt om medicinerna du äter hjälper och är hyfsat fria från jobbiga biverkningar. Jag tror ändå att du skulle kunna komma enormt långt med en förändrad kosthållning, det är jobbigt med omställningen men jag kan tänka mig att det är jobbigt med ständig medicinering också. I vilket fall hoppas jag att det löser sig på bästa sätt för dig. Jag ville bara tipsa om det här eftersom det kändes dumt att inte göra det efter att ha befunnit mig i nästan samma situation som du för många år sen och veta hur lätt jag själv tog mig ur den.

2012-08-24 @ 12:40:32
Postat av: Sofia

Självklart behöver kroppen energi för att träna och utesluter man kolhydrater måste man lägga till något annat, i mitt fall la jag till energi från fett. För mig funkar det som sagt utmärkt men jag tränar ju å andra sidan inte på elitnivå. Andra som tränar på elitnivå som Björn Ferry och Heidi Andersson är i så fall bättre exempel. Det kommer även fler och fler studier på ketogen kost(alltså kost där kolhydrater har uteslutits och kroppen istället förbränner fett) vilket är intressant, som den nedan där man har undersökt elitgymnaster som har fått äta denna typ av kost och där man såg att prestationsförmågan inte förändrades:

http://www.jissn.com/content/9/1/34/abstract

Jag tycker även att det låter otroligt att kroppen skulle utsättas för katabolt tillstånd av Lchf, möjligen om man skulle missa att tillföra energi i form av fett och istället bara ta bort kolhydraterna, eller under den övergångsperiod som infinner sig veckorna efter att man precis påbörjat omställningen. Jag har personligen ätit ketogen kost i över tre år och mår fortfarande toppen, mår faktiskt hundra gånger bättre än då jag åt enligt talriksmodellen. Självklart är detta i sig ingen garanti för att min kropp mår bra på insidan men det är en väldigt bra indikation. En bättre garanti är att jag vid de undersökningar jag har varit på hos läkare har fått veta att jag har utmärkta blodvärden, kolesterolfördelning, etc.

Sen är jag inte förvånad över att läkare inte har sagt att din acne skulle ha något med kosten att göra. Läkare läser vanligtvis 4-5 dagar näringslära under hela sin utbildning(att jämföra med exv. veterinärer som läser ca. 4 månader) och det vore inte lämpligt att någon med så lite utbildning i ämnet ifråga gav sig på gissningar om kostens betydelse för olika tillstånd. Det är synd men läkare är i regel främst inriktade på medicinering.

Du skriver förresten att orsaken till din acne troligtvis är inflammationer vilket är intressant att höra(men tråkigt såklart!). Återigen; dessa inflammationer måste orsakas av något och faktum är att många människor idag går omkring med kroniska inflammationer i olika delar av kroppen till följd av ett för högt intag av den inflammatoriska fettsyran Omega6 i förhållande till den antiinflammatoriska Omega3. Omega6 finns i hög grad i vegetabiliska oljor(allra mest i solrosolja) och i olika spannmålsprodukter. En kost med mycket spannmål kan därför ge en hög andel inflammationer i kroppen.


Men det här med kost och i synnerhet ketogen sådan är tyvärr ett känsligt ämne idag, personligen tycker jag att det är konstigt med tanke på att en kosthållning innefattande vete/bröd/pasta, potatis, ris etc. har funnits i som högst räknat några tusen år medans vi under de miljoner åren före detta åt något som mer liknade ketogen kost. Det är med andra ord inget nytt, tvärtom. Tallriksmodellen är däremot extremt ny och våra västerländska välfärdssjukdomar även de(liksom tillstånd som t.ex. acne).

Men det är såklart underbart om dina mediciner fungerar och är hyfsat fria från biverkningar.  Jag ville bara tipsa om detta eftersom det kändes dumt att inte göra det när själv har befunnit mig i ungefär samma situation som du för många år sen och vet hur lätt jag själv tog mig ur den.

2012-08-27 @ 13:37:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0